Keuzehulp: zo kies je de goede tuin- of sierpoort

sierpoort

Tuinpoorten zijn niet alleen functioneel, ze geven ook nog eens een mooi decoratief tintje aan de ingang van je tuin. Ze beschermen je gazon en tuin tegen schade door huisdieren of zwerfdieren. Daarnaast zien ze er ook nog eens gewoon goed uit. Als je op zoek bent naar de perfecte poort voor in de tuin, raden we je aan dit artikel te lezen. We geven je namelijk een aantal tips over waar je op moet letten tijdens het zoeken naar een goede tuinpoort.

Soorten tuinpoorten

Tuinpoorten worden gemaakt in alle soorten en maten en met allerlei materialen. De populairste poorten zijn sierpoorten, metalen poorten, houten poorten en Japanse poorten.

Sierpoorten

Zoals de naam al aangeeft, zijn sierpoorten meestal voorzien van een sierlijke afwerking. Deze zijn over het algemeen gemaakt van smeedijzer, vaak in combinatie met metaal en hout. Sierpoorten zijn niet alleen functioneel, ze zien er ook nog eens goed uit.

Metalen poorten

Deze zijn meestal gemaakt van smeedijzer of gietijzer, maar soms ook van aluminium en staal. Metalen poorten zijn sterk en duurzaam en kunnen zo worden gemaakt dat ze bij elke tuin passen. Ze zijn weerbestendiger dan andere materialen zoals hout, waardoor ze niet kromtrekken.

Houten poorten

Een houten poort kan worden gemaakt van allerlei soorten hout. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden: van simpele hekken tot een massief hardhouten poort met gesneden panelen. Daarnaast kan hout worden gecombineerd met metaal en andere materialen om een unieke uitstraling te creëren.

Japanse poorten

Deze zijn voornamelijk gemaakt van licht hout en bamboe. Ze worden gekenmerkt door de Aziatische stijl. Vaak worden ze gelakt in de kleur rood, goud of zwart. Japanse poorten zijn perfect voor een Japanse zen-tuin.

Het kiezen van de juiste poort

Voordat je begint met het bekijken van tuinpoorten, moet je eerst overwegen wat je nou precies wilt. Probeer een poort voor je te zien die past bij je tuin. Het materiaal dat je kiest moet passen bij het uiterlijk van je tuin. Houten poorten zien er vooral charmant uit in een rustieke landelijke tuin, terwijl smeedijzeren of messing poorten er prachtig uitzien in een klassieke tuin.

Ook moet je overwegen hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Bij sommige materialen, zoals bepaalde houtsoorten, kan het nodig zijn om het vaak te behandelen met bijvoorbeeld speciale oliën. Bij andere materialen, zoals messing, kan het nodig zijn om te polijsten.

Je verwacht het misschien niet, maar een tuinpoort kan de eye catcher van je tuin worden. Kies daarom voor een poort waar je 100 procent tevreden mee bent.