Welke soorten sloten zijn er?

Het is natuurlijk voor iedereen bekend dat het belangrijk is om je huis en of pand goed te beveiligen. Maar is het ook bij iedereen bekend welke keuzes er überhaupt zijn? Een slot open en dicht draaien is zo een dagelijkse bezigheid  dat je het bijna niet meer door hebt hoe vaak je het wel niet doet per dag. Toch is het wel fijn en belangrijk om te weten dat daar toch wel wat dingetjes bij komen kijken na een tijdje. Sloten dienen na een tijdje vervangen te worden. En als je een slot dan toch vervangt, kijk dan gelijk voor een top systeem. Ik deel dan ook graag een stukje kennis met jullie.

Voor welk deurslot moet ik kiezen?

Zoals ik al vermeld had zijn er aardig wat soorten sloten. Daarom zet ik hier een aantal soorten sloten even voor je op een rijtje.

Cilinderslot – dit cilinderslot werkt met pinnen, de reeks met pinnen werkt volgens een patroon op de sleutel die hierdoor alleen geopend kan worden. Voordelen zijn dat het slot aan beide kanten geopend kan worden

Oplegslot – het woord zegt het al, dit is een slot wat op de deur gemonteerd wordt in plaats van in de deur. Dit soort sloten worden meer gebruikt bij meubelbouw, kastdeuren of schuurdeuren.

Insteekslot – dit slot behoort tot het hoofdslot. Dit slot wordt bevestigd aan de zijkant van de toegangsdeur. De behuizing van dit slot is niet zichtbaar van de buitenkant en zit helemaal binnen in de deur verwerkt. Ze zijn daardoor niet bereikbaar voor manipulatie van inbrekers.

Veiligheidsbeslag – bestaat uit een klink met een buiten- en binnenschild. Toch wel een van de meest gebruikte sloten voor buiten maar bijvoorbeeld ook voor binnen, neem bijvoorbeeld een toiletdeur.

Bijzetslot – dit is een slot wat je kunt laten bevestigen boven je hoofdslot. En is dus een extra slot.

Raamslot – de naam zegt het al. Dit is een slot speciaal bedoeld voor je ramen. Iets wat mensen gauw vergeten dat dit ook een mogelijke manier is die inbrekers toepassen om naar binnen te kunnen komen.

Sleutel afgebroken, wat nu?

Geen reden tot paniek! Het kan wel een gebeuren dat je jezelf buitensluit of dat een sleutel afbreekt. Maar voordat je er mee aan de gang probeert te gaan kun je dit beter aan professionals overlaten. Dit omdat zij dat schadevrij kunnen doen en natuurlijk beschikken over het juiste gereedschap. Mocht er toch wat schade aan zitten dan zorgt de slotenmaker Maarssen uiteraard voor een nieuw vervangend slot. Dus schiet niet direct in de stress en bel gerust.