Effecten van koud weer op houten vloeren

houten vloer

Met de koude temperaturen deze winter kun je problemen ondervinden met je hardhouten vloeren.  De kans is aanwezig dat er knetterende geluiden uit je vloeren komen. Ook al zijn houten vloeren gemaakt van ‘dode’ bomen, de vloer reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid  in je huis. Deze koude dagen met een lage luchtvochtigheid beïnvloeden de huid van de meeste mensen. Net als mensen reageert ook een houten vloer op een lage luchtvochtigheid.

Soorten hout

Het maakt niet uit of je vloer bestaat uit massief hout, bewerkt hout of laminaat. Fabrikanten van houten vloeren specificeren dat houten vloeren alleen moeten worden geïnstalleerd in een stabiele, onderhouden omgeving. Om de houten vloer te laten presteren zoals ontworpen, is het aan te raden de temperatuur en vochtigheidsgraad in je huis continu binnen een bepaald bereik te houden. Dit bereik varieert enigszins afhankelijk van de fabrikant en het type houten vloer. Over het algemeen is het vereiste bereik tussen de 10 en 25 graden Celsius met een relatieve luchtvochtigheid van 35 tot 55 procent. Houten vloeren houden niet van plotselinge veranderingen binnenshuis. Als de luchtvochtigheid voor langere periodes onder de 30% blijft en de verwarming staat regelmatig aan, is de kans groot dat de vloer zijn vocht verliest en krimpt.  Dit kan ertoe leiden dat je vloer af en toe knettert. Als de droogte voortduurt, kun je openingen beginnen te zien langs de zijkanten of uiteinden van de vloerdelen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de planken zelf splijten of barsten in het midden of aan de uiteinden, of beide, waardoor permanente schade aan je vloeren ontstaat.

Geen garantie

De fabrikanten van houten vloeren maken duidelijk dat het de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar is om ervoor te zorgen dat je een stabiele omgeving met zowel de juiste temperatuur als een goede vochtigheidsgraad in stand houdt. Zodra de planken splijten of barsten wordt de schade niet gedekt door de garantie van de fabrikant.

Ervaren vloerspecialisten adviseren de klant bij aankoop van een houten vloer over het belang van het handhaven van de temperatuur en vochtigheidsgraad. Helaas is het luchtbehandeling systeem in je huis vaak niet ontworpen om je huis op dat stabiele vochtigheidsniveau te houden, vooral bij extreem koude winters. De meeste systemen zijn ontworpen om de luchtvochtigheid tijdens echt koud weer op 20 tot 30% te houden, terwijl het hout 35 tot 55% nodig heeft.

Wat kun je doen? Hopelijk blijft de temperatuur boven het vriespunt. Het is nog steeds een goed idee om een luchtbevochtiger te installeren om de luchtvochtigheid in je huis op een veilig en comfortabel niveau te brengen. Neem voor meer tips contact op met een expert in houten vloeren, bijvoorbeeld Vleugel Vloeren.