Hoe zorg je dat meubels en huishoudelijk apperatuur langer meegaan?

We willen natuurlijk allemaal dat onze meubels en huishoudelijke apparatuur zo lang mogelijk goed blijft. Uiteraard heeft het veel voordelen als we de levensduur van deze producten kunnen verhogen. In deze blog gaan we daar dieper op in.

De voordelen van een langere levensduur

We worden als samenleving steeds bewuster van de impact die we hebben op de natuur. Het produceren van meubels en huishoudelijke apparatuur vergt veel grondstoffen en energie. Veel mensen willen dus niet zomaar dingen weggooien, omdat dat zonde is en de “weggooicultuur” in stand houdt. Een langere levensduur van apparaten zorgt ervoor dat we minder snel nieuwe producten hoeven te kopen, wat ons ecologische voetafdruk zal verminderen. Uiteraard scheelt dit ook in de portemonnee. 

Hoe zorg je voor een langere levensduur?

Een langere levensduur begint uiteraard bij de fabrikant. Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven die expres hun producten van mindere kwaliteit laten produceren, zodat je sneller weer een nieuw product moet aanschaffen. Vanuit hun kant is dat logisch, omdat ze zo vaker producten kunnen verkopen. Onze tip is dus om goed onderzoek te doen naar producenten en merken die er om bekend staan een lange levensduur te hebben. 

Schadelijke externe factoren

Er bestaan nogal wat externe factoren, die ervoor zorgen dat producten minder lang meegaan. Vocht, zonneschijn en huisdieren zijn enkele van deze factoren. Vooral schade door water is vervelend. In ons leidingwater zit aardig wat kalk verstopt. We gebruiken voornamelijk water dat uit de grond komt. In dit water zitten veel mineralen: zo ook calcium en magnesium. In onze leidingen vormen zij zich tot kalk. Kalk tast op den duur oppervlakken aan en zorgt ervoor dat apparaten meer energie gebruiken of zelfs stuk gaan. Een oplossing voor dit probleem is de Amfa4000 waterontharder. Met deze waterontharder zorg je ervoor dat kalk minder snel kan hechten, waardoor huishoudelijk apperatuur, zoals een waterkoker, vaatwas en wasmachine langer meegaan. Zonneschijn is uiteraard heerlijk, maar het zorgt er wel voor dat meubels en voorwerpen verkleuren. Onze tip is om glasfolie te installeren op de ramen, zodat schadelijk UV-licht niet binnenkomt.