Tips bij het kiezen van een nieuwe vloer

Ga je verhuizen of ben je gewoon toe aan een nieuwe vloer? Een vloer uitkiezen is echt niet makkelijk. Ze zijn er namelijk in allerlei soorten en maten; van tapijt tot tegels en van gietvloeren tot hout. Het is belangrijk dat de vloer past bij de inrichting van je huis, en dit kan nog wel eens erg lastig zijn. Iedere vloer heeft zo zijn voor- en nadelen, maar Je dient natuurlijk ook rekening te houden met je eigen smaak. Wij delen een aantal tips met je die je kunnen helpen bij het uitkiezen van een nieuwe vloer.

Hoe wordt de vloer gebruikt?

De keuze van de vloer is natuurlijk afhankelijk van de ruimte waarin hij komt te liggen. In de badkamer moet je bijvoorbeeld letten op vochtbestendigheid. En misschien wil je in de slaapkamer wel tapijt, maar in de rest van de woning niet. Houd dus goed rekening met de eigenschappen van de kamer als je een vloer gaat uitkiezen. Ook is het erg belangrijk om na te denken over hoe de vloer wordt gebruikt. Als je kinderen of huisdieren hebt, kun je namelijk een andere keuze maken dan als je alleen met je partner woont. Let goed op de praktische aspecten van de vloer. Met kinderen en huisdieren dient de vloer tegen een stootje te kunnen en is het van belang dat je deze makkelijk kunt schoonmaken.

Welk materiaal?

Er zijn erg veel soorten vloeren, deze vloeren zijn allemaal gemaakt van ander materiaal. Laminaat is een van de populairste typen vloeren van dit moment. Laminaat is eenvoudig en snel te leggen en het is ook nog eens relatief goedkoop. Door het gladde oppervlak is deze vloer ook erg gemakkelijk schoon te maken en daarom erg geschikt voor een gezin met kinderen.

Ook de houten vloer is nog erg populair. Hout geeft je woning namelijk een warme sfeer. Je kunt hout in allerlei motieven leggen, denk bijvoorbeeld eens aan een visgraatmotief. Als je toe bent aan wat afwisseling, kun je de houten vloer schuren en in een andere kleur lakken.

Iets wat de laatste jaren erg bekend is geworden, zijn gietvloeren. De naam zegt het al, deze vloeren worden gegoten. Gietvloeren zijn erg strak en koel en geven een industriële look aan je interieur. Ook heb je veel keuze uit verschillende kleuren en patronen als het gaat om gietvloeren.

Denk na over de kleur

Iets wat ook erg belangrijk is, is de kleurkeuze. Je kunt je woning namelijk een warm of koel tintje geven door de vloer. Als je huis nog wat warmte mist, kun je een vloer met een warme houtkleur kiezen. Als je interieur al vrij druk is, kun je juist kiezen voor een rustige vloer met een lichte kleur. Kijk goed naar wat past bij je interieur. Dit klinkt misschien erg vanzelfsprekend, maar dit is het voor sommige mensen niet. Zorg bij het uitzoeken van de vloer dat de meubels en de vloer niet in dezelfde kleur zijn, zo creëer je namelijk een natuurlijk contrast.