Wat is een slaapbank?

slaapbank

De eerste ruimtebesparende bedoptie waar veel mensen aan denken is de slaapbank. Je hebt waarschijnlijk op een bepaald moment in je leven op een bed geslapen – misschien tijdens een bezoek aan je grootouders als kind of bij je vriendinnetje. Het is een handig meubelstuk met een tweeledig doel, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die hun ruimte proberen te maximaliseren. Overdag biedt dit meubelstuk zitgelegenheid en ’s nachts verandert het in een bed.

De meeste standaard slaapbanken maken gebruik van een queen-size matras, hoewel het niet zo is als een standaard queen matras dat je in een gewoon bed zou gebruiken. Slaapbanken zijn vrij dun en flexibel, omdat ze in de bank moeten worden opgevouwen als ze niet in gebruik zijn.

De typische slaapbank maakt gebruik van een opklapbaar metalen frame dat aan de bank is bevestigd. Om het stuk om te bouwen tot een bed, verwijder je de kussens en til je het frame op en uit en klap je het uit. De matras blijft op het frame liggen. Als je klaar bent, klapt je het uiteinde van het bed om en tilt je het frame in de bank op en neer. De slaapbank is multifunctioneler dan een traditioneel bed, omdat je hem overdag kunt gebruiken als zitbank.

Wat is een wandbed?

Een wandbed is in wezen een platformbed met een scharnier dat het met de muur verbindt. Wanneer het niet in gebruik is, zwaait het hele platform tegen de muur op. Deze stijl van bed wordt vaak een Murphy bed genoemd. Het Murphy-bed is eigenlijk een wandbed, maar de naam is nu synoniem voor wandbedden in het algemeen, net zoals Photoshop wordt geassocieerd met fotobewerking of Kleenex wordt geassocieerd met weefsel. Dus als je Murphy-bedden vergelijkt met wandbedden versus slaapbankopties, vergelijk je in wezen wandbedden en slaapbanken met elkaar.

Zijn Murphy bedden comfortabel? Het helpt om naar de delen van het bed te kijken bij het beoordelen van het comfortniveau. Een eenvoudig wandbed bestaat uit een platform met een stevig metalen frame en een echte matras, in plaats van de standaard slaapbank die ontworpen is om op te klappen. Die dikkere matras betekent dat een wandbed net zo comfortabel is als een traditioneel platformbed. Het kan gewoon tegen de muur worden opgevouwen als je het niet gebruikt. De matras rust op beukenhouten latten die optimale ondersteuning en comfort bieden.

Slaapbanken of wandbedden?

Slaapbanken en wandbedden bieden een vergelijkbaar voordeel: een slaapoppervlak dat je kunt wegstoppen als je het niet gebruikt. Hoewel het doel hetzelfde is, is de methode om het doel te bereiken anders. Door de vergelijking op basis van verschillende factoren op te splitsen, krijgt je een beter beeld van welke optie voor je het beste is.

Comfortvergelijking

Comfort is de grootste factor bij de keuze van een bed. Je bespaart misschien ruimte, maar je krijgt niet veel slaap als je kiest voor een alternatief bed dat niet comfortabel is. Over het algemeen is een wandbed comfortabeler dan een slaapbank, en het komt allemaal neer op de matras.

Een slaapbank maakt gebruik van een dun matras, meestal slechts ongeveer 4 tot 5 centimeter dik. Het moet flexibel genoeg zijn om in de bank op te klappen, zodat de matras over het algemeen niet veel steun biedt. Voor een of twee nachten is het misschien niet slecht, maar voor een gewone slaapoptie kan het snel oncomfortabel worden. Hoewel de slaapbank matrassen in de loop der jaren zijn verbeterd, geven ze nog steeds niet de steun en demping van dikkere matrassen zoals die je vindt op muurbedden.