Zandstralen van de gevel

De techniek van zandstralen is enorm effectief voor diverse toepassingen. Naast het zandstralen van meubels of houten trappen is het ook mogelijk om een gevel te zandstralen. Daarbij is een nauwkeurige werkwijze van groot belang, omdat je met deze techniek ook flinke schade aan de gevel kunt toebrengen. Hoe zandstralen van de de gevel werkt, en hoe je schade kunt voorkomen lees je op deze pagina.

Hoe gaat zandstralen in zijn werk?

Zandstralen noemen we ook wel gritstralen, fijne korrels zand of een soortgelijk materiaal wordt onder hoge druk tegen een oppervlakte gespoten. De bovenste laag wordt verwijderd, dit kan verf zijn maar ook vervuiling of een coating. Er zijn diverse oppervlakken die met deze methode gereinigd kunnen worden.

Kan zandstralen de oppervlakte beschadigen?

Wanneer deze techniek wordt toegepast op poreuze materialen zoals bakstenen met een kwetsbare afwerking kan dit schade toebrengen aan de oppervlakte. Het is naast zandstralen ook mogelijk om de soft blaastechniek toe te passen, dan wordt er met een fijner materiaal gewerkt. Er zal wel meer stofontwikkeling ontstaan tijdens dit proces.

Voorzichtig te werk gaan

Hoewel je als particulier zandstraalmachines kunt huren of kopen, is zandstralen een klus waar je zonder ervaring beter niet aan kunt beginnen. Zo moeten bij gevels de poreuze delen vakkundig afgedekt worden, ook moet vrijkomende stof zoveel mogelijk worden opgevangen om vervuiling te voorkomen. Ook moeten bij gevels de kozijnen en ramen beschermd worden, daarnaast zijn er gevelstenen die voorzien zijn van een speciale afwerking.

Kosten voor zandstralen

Wanneer je kijkt naar de kosten voor zandstralen en de snelheid van deze techniek is het in veel gevallen een zeer kosteneffectieve oplossing. Daarbij moet gezegd worden dat een vakkundige aanpak van groot belang is, bij onnauwkeurig gebruik van deze methode kan er beschadiging optreden aan de oppervlakte. Neem daarom altijd contact op met de specialist alvorens de keuze te maken voor een gevel zandstralen.